środa, 9 stycznia 2013

Petit Pains Au Lait - francuskie bułeczki

Niesamowite, jak lenistwo potrafi wprowadzić człowieka w stan pełnej produktywności. Jako iż piekarnia pod nosem - jest jednak zbyt blisko by się do niej wybrać. A że śniadanko to rzecz ważna - Sitowa zabrała się za robienie pieczywa (po raz pierwszy!). Nie sądziłam, że bułki robi się tak łatwo i szybko :) Po wyjęciu z piekarnika zapach się rozniósł, szybciutko rozkroiłam najmniejszą na pół i ledwo zdążyła wystygnąć - wchłonęliśmy z plasterkiem sera. Tu wzywam niebiosa. Są pyszne, na prawdę :) 



PETIT PAINS AU LAIT
francuskie bułeczki


Składniki: (na ok. 10 bułek)
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
280 ml ciepłego mleka

Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec około 20-25 minut w temperaturze 200*.

Przepis pochodzi z bloga Evenki - trafiłam na niego przypadkiem i poczułam się jak dziecko w fabryce cukierków ;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz