PETIT PAINS AU LAIT
francuskie bułeczki
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
280 ml ciepłego mleka
Mąkę z solą przesiać do dużej miski, dodać cukier, miękkie masło i rozetrzeć jak na kruszonkę. Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach mleka, dodać pozostałe mleko i wymieszać z zawartością miski, formułując miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 12 części, uformować z nich kulki, poukładać na lekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 200*.
Przepis pochodzi z bloga Evenki - trafiłam na niego przypadkiem i poczułam się jak dziecko w fabryce cukierków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz