KOTLETY MIELONE
z kapustą, w sosie pomidorowym
Mielone
0,5 kg mięsa mielonego
150 g - 200 g białej, drobno poszatkowanej kapusty
cebula (zeszklona)
jajko
0,5 bułki namoczonej w wodzie
sól
pieprz
majeranek
papryka słodka
Składniki mieszamy ze sobą, przypraw dodajemy wedle własnego smaku. Tworzymy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju. W tym czasie robimy sos.
Sos
60 g margaryny
2 łyżki mąki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego - 80 g
sól
pieprz
bazylia
Margarynę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy, lekko zasmażamy. Wlewamy kubek zimnej wody, mieszamy do połączenia. Gdy sos jest zbyt gęsty wlewamy jeszcze trochę wody. Następnie dodajemy koncentrat - mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią. Warto dodać kilka kropel sosu sojowo - grzybowego, nadaje on bowiem wspaniałego smaku.
Podsmażone klopsy wkładamy do sosu, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około godziny od czasu do czasu przewracając.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz