BABECZKI JOGURTOWE
z kremem waniliowo-malinowym
Składniki (ok. 20 sztuk)
Babeczki:
250g jogurtu naturalnego
150g rozpuszczonego, lekko wystudzonego masła
4 jajka
300g mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200g cukru
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
Jogurt wlewamy do miski. Lekko wystudzone masło łączymy delikatnie i stopniowo z jogurtem za pomocą rózgi do ubijania. Dodajemy po kolei jajka i tak samo łączymy rózgą. Następnie wrzucamy składniki suche - mąkę, sodę, sól i cukier. Ubijamy (wciąż rózgą) do momentu połączenia składników - nie dłużej. Wlewamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 170*- do 'suchego patyczka'
Krem:
Kostka masła
400g świeżych/mrożonych malin
Budyń jasny
1,5 szklanki mleka
laska wanilii
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru
Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, wrzucamy do niego rozkrojoną laskę wanilii - całą. Podgrzewamy. W pozostałej części mleka rozrabiamy budyń. Zanim mleko się zagotuje wyjmujemy laskę, po zagotowaniu wlewamy budyń. Mieszamy, później studzimy. Budyń do kremu możemy użyć, gdy będzie całkowicie zimny. Masło z cukrem pudrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy łyżeczkę ekstraktu z wanilii i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego już budyniu. Ciągle miksujemy. Tak samo postępujemy z malinami - stopniowo, po łyżce.
Gotowy chłodzimy jeszcze trochę, nie wiem jak to zrobiłam ale jeszcze mi się 'rozjeżdżał', więc domaga dopracowania. Przekładamy do rękawa i dekorujemy babeczki. Ja użyłam tylki 1M (klik).
Krem wyśmienity, prawda Olo? ;)
Ps. By powiększyć zdjęcie wystarczy na nie kliknąć :)
zaiste był rewelacyjny !!! całe babeczki palce lizać ;)
OdpowiedzUsuń