SERNIK WANILIOWY POD CHMURKĄ
z cytrynową nutą
Składniki
Spód:
2 szklanki mąki
kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
2 żółtka (białka do osobnej miski)
1 małe jajko całe
mały proszek do pieczenia
16 g cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrabiamy ręką do połączenia składników. Powstałą kulę owijamy folią spożywczą i schładzamy.
Część serowa - do malaksera:
1,3 kg sera białego
16 g cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
4 żółtka + 1 całe jajko
1 budyń biały
1 szklanka oleju
2 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
laska wanilii
sok+skórka z cytryny
Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera (taka ilość raczej na dwa razy) i mieszamy aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Beza
Białka
szklanka cukru
Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubijamy na sztywną masę, stopniowo dosypując partiami cukier.
Piekarnik nastawiamy na 180*. Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę (ja robiąc z połowy porcji zajęłam blachę o wymiarach 33x23), w miarę równo wklepujemy w blaszkę i nakłuwamy widelcem. Delikatnie wylewamy część serową i wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Pod koniec tego czasu ubijamy bezę. Nakładamy ją na część serową i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 160* na około 20 minut.
Najlepszy sernik na świecie!!
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa :)
Polecam !!
uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuń