BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII
ze śmietaną i truskawkami
Składniki
biszkopt:
200 g masła
200 g cukru
3 duże jajka
200 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku wciąż ucierając. Gdy masa będzie gładka dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Zmiksować na wolnych obrotach. Dodać łyżeczkę ekstraktu, wymieszać, wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm (u mnie w kształcie serca), piec około 20-25 minut w nagrzanym do 190* piekarniku (do suchego patyczka). Wystudzić.
góra:
200 ml śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w małej ilości ciepłej wody
250g truskawek
Kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Gdy masa będzie sztywna delikatnie wlewać wystudzoną żelatynę ciągle miksując. Śmietanę wyłożyć na biszkopt, ułożyć truskawki. Można posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz