wtorek, 5 lutego 2013

Pączusie z marmoladką

Są tak słodkie jak ich nazwa ;) A co najlepsze - szybkie, niewymagające wkładu finansowego i marnowania czasu i energii. Dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Szczerze mówiąc, nawet marmolada jest zbędna - smakują wyśmienicie również bez niej. 

PĄCZUSIE Z MARMOLADKĄ
na serkach homogenizowanych



Składniki:
300g serka homogenizowanego (u mnie 2 opakowania serka Danio waniliowego)
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej

ewentualnie marmolada do wypełnienia i cukier puder do posypania

Serek łączymy z jajkami (rózgą, widelcem - czym nam wygodniej). Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy widelcem do połączenia. 

Do szerokiego i niskiego naczynia wlewamy olej (około 0,5 l) i stawiamy na wolnym ogniu. Olej jest nagrzany odpowiednio wtedy, kiedy wrzucimy ''kluskę'', a po wypłynięciu ta rumieni się w przeciągu około 1 minuty (dla posiadaczy termometrów kuchennych około 170* C.) Pączki nakładamy łyżeczką na olej i od razu zsuwamy. Co jakiś czas moczymy łyżeczkę w osobnej szklance z olejem, by ciasto lepiej się odłączało. 

Gotowe pączusie wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu, jeśli chcemy wypełnić je marmoladą to najlepiej specjalną tylką do nadziewania. Posypujemy cukrem pudrem.

Mnie wyszła całkiem spora miska pączuszków ;) 


Przepis znaleziony TU :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz