KRUCHE CIASTO
z malinowym budyniem, słodkimi czereśniami i ...
Składniki
Spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnej, posiekanej na kawałki margaryny
1 jajko
Mąki przesiać do miski, dodać cukier i margarynę. Rozetrzeć palcami, by składniki mniej więcej się połączyły. Następnie dodać jajko i całość szybko zagniatać w jednolitą kulę. Zawinąć w folię, dobrze schłodzić (u mnie wystarczyło 20 minut w zamrażalniku). Po tym czasie włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wymiary blachy 32x22. Włożyć w blachę, ściągnąć górną warstwę papieru, podocinać - odcięte kawałki wcisnąć w wybrakowane boki blaszki. Piec w 160* około 20 minut. Po wystudzeniu odkleić papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do blaszki. Ostrożnie - jest na prawdę kruche:)
Przepis na spód z Kwestii Smaku
Budyń:
500 ml mleka + pół szklanki
op. budyniu śmietankowego bez cukru
op. budyniu malinowego bez cukru
3 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mleko z cukrem podgrzać w garnuszku. W pół szklanki mleka połączyć oba budynie i ekstrakt. Budynie wlać do gorącego (nie wrzącego!) mleka i bardzo długo mieszać. Na początku powstaną grudki, jednak podczas ciągłego mieszania rozpuszczą się i wyjdzie budyń o bardzo ładnej, gładkiej konsystencji.
Kruszonka:
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
50 g cukru
120 g zimnego masła
W misce wymieszać wszystkie składniki ugniatając je. Odrywać małe kawałki, spłaszczać w palcach i pokrywać nimi budyń.
Ponadto:
500 g czereśni wydrylowanych
cukier puder do posypania
1 banan
Na upieczony spód wyłożyć pokrojone na pół czereśnie. Na czereśnie pokrojony w cieniutkie plasterki banan. Na owoce wyłożyć budyń, na sam wierzch kruszonkę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180* i piec około 30 minut do zezłocenia kruszonki.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
wygląda pięknie :) i jaka ładna patera no no :PP
OdpowiedzUsuńpatera cudna, chyba mam podobną :) uwielbiam kruche ciasto ;) a z czereśniami nie jadłam jeszcze, a szkoda, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń