sobota, 6 lipca 2013

Kruche ciasto z budyniem i czereśniami

Ciasto z myślą o mężu. Bo kocha, kiedy go rozpieszczam. A ja lubię rozpieszczać!  Jest dobrze - wciąż mi się chce. Jeszcze trochę... :)  A ciasto... Mmm, lato w gębie:)


KRUCHE CIASTO
z malinowym budyniem, słodkimi czereśniami i ...


Składniki

Spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnej, posiekanej na kawałki margaryny
1 jajko

Mąki przesiać do miski, dodać cukier i margarynę. Rozetrzeć palcami, by składniki mniej więcej się połączyły. Następnie dodać jajko i całość szybko zagniatać w jednolitą kulę. Zawinąć w folię, dobrze schłodzić (u mnie wystarczyło 20 minut w zamrażalniku). Po tym czasie włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wymiary blachy 32x22. Włożyć w blachę, ściągnąć górną warstwę papieru, podocinać - odcięte kawałki wcisnąć w wybrakowane boki blaszki. Piec w 160* około 20 minut. Po wystudzeniu odkleić papier ze spodu, ciasto włożyć z powrotem do blaszki. Ostrożnie - jest na prawdę kruche:)
Przepis na spód z Kwestii Smaku

Budyń:
500 ml mleka + pół szklanki
op. budyniu śmietankowego bez cukru
op. budyniu malinowego bez cukru
3 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mleko z cukrem podgrzać w garnuszku. W pół szklanki mleka połączyć oba budynie i ekstrakt. Budynie wlać do gorącego (nie wrzącego!) mleka i bardzo długo mieszać. Na początku powstaną grudki, jednak podczas ciągłego mieszania rozpuszczą się i wyjdzie budyń o bardzo ładnej, gładkiej konsystencji. 

Kruszonka:
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
50 g cukru
120 g zimnego masła

W misce wymieszać wszystkie składniki ugniatając je. Odrywać małe kawałki, spłaszczać w palcach i pokrywać nimi budyń.

Ponadto:
500 g czereśni wydrylowanych
cukier puder do posypania
1 banan

Na upieczony spód  wyłożyć pokrojone na pół czereśnie. Na czereśnie pokrojony w cieniutkie plasterki banan. Na owoce wyłożyć budyń, na sam wierzch kruszonkę.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180* i piec około 30 minut do zezłocenia kruszonki. 

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. wygląda pięknie :) i jaka ładna patera no no :PP

    OdpowiedzUsuń
  2. patera cudna, chyba mam podobną :) uwielbiam kruche ciasto ;) a z czereśniami nie jadłam jeszcze, a szkoda, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń