poniedziałek, 17 grudnia 2012

Królewski smak babeczek

Kruche, nieziemsko delikatne, rozpływające się w ustach, zalewające ciało i duszę słodyczą. Inaczej określić się nie da! Tylko spróbuj, a nie powstrzymasz się przed kolejnym:)



BABECZKI KRÓLEWSKIE
z mlekiem w proszku


Składniki
Ciasto:

Kostka margaryny (ja używam tylko Palmy z murzynkiem)
3 szklanki mąki pszennej
jajko+żółtko
pół szklanki cukru pudru
odrobina oleju do wysmarowania foremek

Miksujemy jajo, żółtko i cukier puder na puszystą masę. Do osobnej miski wsypujemy mąkę i pokrojoną margarynę, odrobinę zagniatamy ręką. Dodajemy masę jajeczną i wyrabiamy ręką, aż składniki się połączą, a w masie nie zostanie już ani grudeczka margaryny. Nie schładzamy, ponieważ ciasto do wylepiania powinno mieć temperaturę pokojową. Bardzo cieniutko wyłożyć ciastem foremki i piec w 190* przez około 12 minut (wszystko zależy od rozmiaru foremek - im mniejsze tym krócej)

Masa mleczna:

2 szklanki mleka w proszku
szklanka cukru pudru (można dodać mniej)
1/2 szklanki letniej wody
200g masła

W garnuszku mieszamy dokładnie mleko w proszku z cukrem, aby nie było grudek. Stawiamy na mały ogień i stopniowo dolewamy wody, ciągle mieszając - trzeba bardzo uważać, by masy nie zagotować! Gdy masa ma odpowiednią gęstość, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia. Zdejmujemy z ognia i nakładamy od razu na babeczki - masa szybko stygnie i robi się bardzo gęsta.

Dla fanatyków kakao
Masa kakaowa:

3 łyżki kakao dodać do mleka w proszku i cukru pudru, wymieszać by nie było grudek, dalej postępować jak w masie mlecznej.

Można także połączyć masę mleczną i kakaową, wlewając do babeczki łyżką najpierw masę mleczną, później na środek tej masy delikatnie kakaową, na to znów mleczną i wytworzą się takie 'bawole oczka' Polecam spróbować, wyglądają bardzo fantazyjnie :) Ja też na pewno spróbuję;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz