piątek, 17 maja 2013

Pomarańczowe babeczki

Te babeczki robiłam na uroczystość weselną. Bardzo wyraziste w smaku, a krem zupełnie inny od wszystkich. Robiony jest bowiem... na zasmażce. I wcale nie jest przez to bardziej skomplikowany :)


BABECZKI POMARAŃCZOWE
z kremem z świeżej pomarańczy


Składniki 
Babeczki:

250 g jogurtu naturalnego
150 g rozpuszczonego, lekko wystudzonego masła
4 jajka
300 g mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
200 g cukru
Skórka otarta z dwóch pomarańczy
Opcjonalnie 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!

Jogurt wlewamy do miski. Lekko wystudzone masło łączymy delikatnie i stopniowo z jogurtem za pomocą rózgi do ubijania. Dodajemy po kolei jajka oraz skórkę z pomarańczy i tak samo łączymy rózgą. Następnie wrzucamy składniki suche - mąkę, sodę, sól i cukier. Ubijamy (wciąż rózgą) do momentu połączenia składników - nie dłużej. Wlewamy do foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 170*- do 'suchego patyczka'

Źródło przepisu: Moje wypieki

Krem:

300 g masła
150 g cukru pudru
2 czubate łyżki mąki
125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
1 cytryna
2 duże pomarańcze

50 g masła rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę. Krótko zasmażamy NIE RUMIENIĄC, dodajemy śmietankę i zagotowujemy ciągle mieszając. Masa stanie się bardzo zwarta i gęsta. Wtedy rozprowadzamy ją z sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy. Studzimy. (Można również dodać skórkę otartą z pomarańczy - nada jeszcze wyrazistszego smaku).

Resztę masła oraz cukier puder miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzoną masę pomarańczową, aż powstanie ładny i gładki krem.

Zimne babeczki dekorujemy kremem (tylka Wilton 6B) i posypujemy dekorami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz