Ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach. Idealne dla tych, którzy kochają się w słodkościach i przekładańcach. Dla tych, którzy chcą zrobić coś efektownego małym nakładem czasu i energii - mimo iż wydaje się trudne w przygotowaniu. Polecam łasuchom :)
PRZEKŁADANIEC
a'la 3BIT
Składniki
Ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka od żółtek, białka z cukrem ubijamy na sztywno, po kolei dodając żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (25x35). Pieczemy około 30 minut w 180*.
Masa budyniowa:
1/2 szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwej wanilii
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
kostka margaryny
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami. Resztę mleka mieszamy z mąkami i wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż utworzy się ładny gęsty budyń. Studzimy, aż będzie całkowicie zimny. Następnie margarynę ucieramy do puszystości, stopniowo dodajemy po 1 łyżce budyniu ciągle miksując.
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 30% lub 36%
łyżka cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną w małej ilości gorącej wody, wystudzoną żelatynę.
Ponadto:
Puszka masy kajmakowej
2 duże opakowania herbatników
Układamy ciasto:
Ciasto (biszkopt) smarujemy masą kajmakową. Układamy herbatniki, Wykładamy masę budyniową. Pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy bitą śmietanę, można workiem cukierniczym by nadać fantazyjne kształty.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z miesięcznika 'Przyślij Przepis' nr 2/2013 (nr 63)
Przepiękne to ciasto, można je jeść oczami takie piękne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuń