środa, 19 czerwca 2013

Błyskawiczne muffiny z truskawkami

Najdłużej zajmuje chyba szypułkowanie truskawek :) Obłędnie szybkie, niesamowicie pyszne... Zapach unoszący się z piekarnika powalał na łopatki, więc wiemy już jak smakują gorące :) Oprócz tego, że parzą w język - cudownie pieszczą podniebienie. Ponadto błyskawicznie znikają! Polecam:)

BŁYSKAWICZNE MUFFINY
z truskawkami i dodatkiem wanilii


Składniki
(około 15 sztuk)

2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
szklanka maślanki
100 g rozpuszczonego, lekko wystudzonego masła
2 duże jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
truskawki (minimum 1 truskawka na 1 babeczkę)

W jednej misce mieszamy składniki suche, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek. W drugiej misce miksujemy resztę składników: maślankę, masło, jajka, ekstrakt. Łączymy składniki suche i mokre, wykładamy do papilotek na 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Piec w 180* około 20-25 minut.  
Znalezione u Pieczarki Mysi, przeze mnie lekko zmodyfikowane.