BŁYSKAWICZNE MUFFINY
z truskawkami i dodatkiem wanilii
Składniki
(około 15 sztuk)
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru
szklanka maślanki
100 g rozpuszczonego, lekko wystudzonego masła
2 duże jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
truskawki (minimum 1 truskawka na 1 babeczkę)
W jednej misce mieszamy składniki suche, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek. W drugiej misce miksujemy resztę składników: maślankę, masło, jajka, ekstrakt. Łączymy składniki suche i mokre, wykładamy do papilotek na 3/4 wysokości. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Piec w 180* około 20-25 minut.
Znalezione u Pieczarki Mysi, przeze mnie lekko zmodyfikowane.